MegaforBB vs Cpalius Forum

slaweally 13.09.2026 22:37 0 replies 29 views

Merhabalar, Bugün Claude ile küçük bir araştırma yapmasını ve detaylı rapor sunmasını istedim, sadece MegaforBB ile CPalius arasındaki farkları öğrenmek, eksiklerimizi görmek ve ilerleyen dönemlerde bunları tamamlamak için not almak istedim. daha sonra burada sizinle de paylaşmak istedim.

İşte Claude'un araştırma raporu sonucu;

Mimari KarşılaştırmaMegaforBB — "Forecor" hibrit çekirdek

public/index.php

→ Forecor\Core\Application

→ Symfony DependencyInjection (ContainerBuilder + autowiring)

→ Symfony Routing + EventDispatcher

→ Illuminate Eloquent ORM

→ Twig 3

Hibrit: Symfony bileşenleri + Laravel ORM. İlginç ama standart dışı; "Laravel mı Symfony mi" sorusunun cevabı her katmanda değişiyor.

Migration kültürü zayıf: 45 migration dosyası var ama README açıkça "No migrations required — the release includes a fully prepared database" diyor. Yani şema, gerçeğin kaynağı değil; hazır SQL dökümü öyle. Category::hasArticleCategoryColumn() gibi yerlerde information_schema'ya bakıp sütun var mı diye kontrol eden savunma kodu var — bu, şema kaymasının kabullenilmiş olduğunun işareti.

Controller'lar süper-ağır: 82 controller / 22.891 satır = ortalama 280 satır. AdminTopicSettingsController doğrudan $_GET/$_POST okuyor, sorgu kuruyor, filtreliyor. Request nesnesi / form katmanı neredeyse yok (yalnızca App/Http/Requests/Topic altında birkaç tane).

İş mantığı model'de: Post::booted() içinde spam kontrolü yapıp RuntimeException fırlatıyor. Domain kuralı ORM hook'una gömülü.

Test yok. Depoda tek bir test dosyası bulunmuyor. phpstan dev bağımlılığı var ama konfigürasyonu yok.

CPalius Forum — CMF modülü

Symfony 7 (tam çerçeve)

→ cp-core çekirdek (Module/Hook/Capability/Notification/Search/Seo/Cron/Queue…)

→ cp-content/modules/Forum (Entity + Repository + Service + Controller)

→ Doctrine ORM

→ Twig + tema katmanı (cpalius-website)

Katmanlar ayrık: Entity (23) / Repository (23) / Service (34) / Controller (14). Domain mantığı servislerde, sorgular repository'de. ForumFrontController 1.281 satırla en şişman nokta — bölünmeye aday.

Tip güvenliği: PHP enum'lar (ForumSectionType, ForumNodeType, ForumDiscussionState), declare(strict_types=1), phpstan baseline (86 KB).

Çekirdeğe entegre: capabilities.yaml ile yetenek kaydı, contributions.yaml ile portal/menü/arama katkısı, ForumNodeVoter ile Symfony Security entegrasyonu, ForumSearchProvider ile global aramaya bağlanma, ForumSeoProvider + ForumSitemapSource ile SEO.

Çok dilli içerik: ForumSection.locale ve ForumTopic.locale — MegaforBB'de karşılığı yok (MegaforBB'de arayüz çevrilir, içerik çevrilmez).

136 test dosyası (depo geneli), ama Forum modülünün kendisinde sadece 2 — bu bir zayıflık.

Diğer yüzlerce satır ekstralar var ancak bunu özet olarak eklemek paylaşmak istedim. 

Forever CPalius **
Edited by slaweally — 13.09.2026 22:38